Zbieranie jeżyn – jak i kiedy zbierać jeżyny?

Zbieranie jeżyn – jak i kiedy zbierać jeżyny?

13 sierpnia 2021 Wyłączone przez Banaszak

Jeżyny są doskonałymi roślinami, które warto mieć w pobliżu. Ponieważ jeżyny nie dojrzewają po zerwaniu, muszą być zbierane w momencie, gdy są całkowicie dojrzałe. W rezultacie, jagody kupowane w sklepie są hodowane bardziej pod kątem wytrzymałości podczas transportu niż smaku. Jeśli jednak uprawiasz własne jagody, najdalszą drogę jaką muszą przebyć, to droga z ogrodu do kuchni (lub nawet z ogrodu do ust). W ten sposób możesz mieć idealnie dojrzałe jagody o najlepszym smaku, za ułamek kosztów. Musisz jednak wiedzieć, co robić podczas zbierania jeżyn. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, kiedy i jak zbierać jeżyny.

Zbieranie jeżyn

Czas zbioru jeżyn zależy w dużej mierze od klimatu, w którym rosną. Jeżyny są bardzo odporne na upał i mróz, w związku z czym mogą być uprawiane praktycznie na całym świecie.

Ich czas dojrzewania różni się w zależności od lokalizacji.

  • W południowych regionach najlepszy czas zbiorów jeżyn przypada zazwyczaj na wiosnę lub wczesne lato.
  • Na północno-zachodnim obszarze jest to późne lato aż do pierwszych jesiennych przymrozków.
  • W większości pozostałych części kraju najlepszy sezon na jeżyny przypada na lipiec i sierpień.

Niektóre odmiany jeżyn są również znane jako wiecznie kwitnące i produkują jeden plon na swoich starych pędach latem i drugi plon na nowych pędach jesienią.

Zbiór jeżyn

Zbiór jeżyn musi być wykonywany ręcznie. Jagody należy zbierać, gdy są dojrzałe (gdy ich kolor zmienia się z czerwonego na czarny). Owoce zachowują trwałość tylko przez jeden dzień po zerwaniu, dlatego należy je przechowywać w lodówce lub zjeść jak najszybciej.

Nigdy nie zbieraj mokrych jeżyn, ponieważ sprzyja to ich pleśnieniu lub gnieceniu. Sezon na zbieranie jeżyn trwa zazwyczaj około trzech tygodni, w tym czasie należy je zbierać 2 do 3 razy w tygodniu.

W zależności od odmiany, jedna roślina może wyprodukować od 2 do 25 kg owoców.