Co powoduje gnicie owoców jeżyn?

Co powoduje gnicie owoców jeżyn?

25 kwietnia 2020 Wyłączono przez Banaszak

Czym byłoby lato bez jagód? Jeżyny są jednymi z najłatwiejszych w uprawie i stanowią naturalną roślinę w wielu częściach naszej Ziemi. Są dość stoickie i wytrzymałe, nie są narażone na wiele szkodników i chorób, z wyjątkiem problemów z grzybami. Zgnilizna owoców jeżyny “Pędzlak” jest chorobą grzybiczą, która występuje głównie na owocach po zbiorach. Zgnilizna jeżyn w skrzynkach występuje z powodu intensywnego użytkowania podczas zbiorów i przechowywania. Niektóre owoce jeżyny gniją również na pędach, ale nie w dużych ilościach.

Niewiele jest rzeczy bardziej rozczarowujących, niż odnalezienie zgnilizny na owocach jeżyn. Może ona wystąpić w już zebranych owocach lub być widoczna na roślinie. W obu przypadkach powoduje, że owoce są miękkie, spleśniałe i niejadalne. Dzięki tym kilku wskazówkom uda Ci się zachować zbiory i zapobiec gniciu owoców.

Pędzlak – oznaki gnicia jeżyn

Pędzlak nie jest jedynym grzybem, który powoduje gnicie jagód. Gronowiec szary produkuje szarą pleśń zgnilizny, podczas gdy Pędzlak rozwija się w zieloną odmianę pleśni o białawym odcieniu. Istnieją również grzyby, które produkują białe, różowe, czarne, a nawet rdzawe pleśnie.

Pędzlak początkowo wpływa na powierzchnię owocu. Pojawią się małe plamki, które ostatecznie rozrastają się w większe obszary gnicia. Biały rozmyty wzrost pojawia się pod koniec infekcji. Cała jagoda staje się nadmiernie rozmięśniona. Uważa się to za wtórny cykl infekcji, w którym zarodniki grzybów są dojrzałe i mogą zainfekować pobliskie rośliny i owoce.

W rzeczywistości, gdy infekcja występuje na jednym obszarze, grzyb rozprzestrzenia się szybko w idealnych dla siebie warunkach.

Przyczyny zgnilizny owoców jeżyny

Grzyb preferuje ciepłe, wilgotne warunki w temperaturach od 18 do  29 C. Pędzlak rzadko atakuje niedojrzałe jagody, ale częściej występuje w dojrzałych owocach. Dostaje się do owoców w wyniku wszelkiego rodzaju uszkodzeń mechanicznych.

Jednym z elementów sprzyjających powstawaniu zarodników są zatłoczone pędy. Te powinny być rozmieszczone w odstępach od 3 do 5 pędów na metr w rzędach co 0,6 m. Pomoże to zapewnić odpowiedni przepływ powietrza do wysuszenia pędów i zapobiegnie gniciu owoców jeżyny.

Przeciwdziałanie gniciu owoców wywołanych przez Pędzlaka

Dobry ogólny stan zdrowia roślin może przyczynić się do zmniejszenia skutków wszelkiej zgnilizny owoców. Należy unikać nadmiaru azotu, który napędza produkcję zarodników i powoduje większy wzrost liści, spowalniając tym samym zdolność korony do wysychania.

Zarządzanie owadami atakującymi owoce ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania urazom, które mogą wywołać infekcje. Należy stosować pływające osłonki, aby chronić owoce podczas dojrzewania i kilkakrotnie spryskiwać je olejkiem neemowym w trakcie sezonu wegetacyjnego.

Dojrzałe owoce zbieraj delikatnie i przechowuj je ostrożnie. Niektórzy profesjonalni hodowcy zalecają stosowanie środków grzybobójczych podczas procesu dojrzewania. Dość bezpiecznym produktem do stosowania na dwa tygodnie przed zbiorami jest płynny miedziany fungicyd.

Z reguły duża przestrzeń powietrzna między roślinami, dobre praktyki uprawy i delikatne obchodzenie się z jagodami zapobiegają większości przypadków infekcji po zbiorze.